Ce trebuie sa mancam pe timp de canicula
In perioadele de canicula, medicii recomanda consumarea zilnica a minimum doi litri de lichide, pentru a compensa, astfel, pierderile de apa cauzate de respiratia rapida si transpiratie. In plus, daca beti multa apa, diluati calciul prezent in urina, care, in concentratii mari, se poate cristaliza si poate forma pietre la rinichi. Apa spala si elimina infectiile urinare si renale si imbunatateste si curata organismul de reziduuri.
In volumul "Mancarea si sanatatea", aparut la editura Reader's Digest , este publicat un material despre beneficiile consumului de apa, dar si despre sursele din care putem primi necesarul de lichide al organismului. Potrivit acestui material, persoanele care beau prea putina apa pot suferi dureri de cap si de lipsa de concentrare. Circa 60% din masa corporala a unui adult este formata din apa. Aceasta trebuie permanent inlocuita, deoarece pierdem circa 0,3 litri de apa pe zi numai prin respiratie.
Apa este necesara pentru digestie si pentru eliminarea reziduurilor, dar actioneaza si ca un lubrifiant pentru incheieturi si pentru ochi, fiind, totodata, esentiala la reglarea temperaturii corpului. Atat bautura, cat si mancarea sunt furnizoare de apa. Aportul total al bauturilor (inclusiv ceaiul, cafeaua sau sucurile) este de aproximativ 2 litri/zi, in timp ce hrana, mai ales fructele si legumele, furnizeaza inca un litru. Astfel, totalul se ridica la circa 3 litri de apa pe zi, pentru un adult. Multi oameni nu beau, insa, suficienta apa.
Cantitatile recomandate de apa variaza in functie de climatul in care locuiti si va desfasurati activitatile. Circa o treime din consumul zilnic de lichide al unui adult este furnizat de hrana, nu de lichide baute. Fructele si legumele furnizeaza suplimentar cea mai mare parte a acestui lichid, insa cantitati mici provin si din paine si produse lactate.
Iata din ce surse putem primi apa necesara organismului, dar si in ce procente:
- bauturile (apa, sucurile, bauturile alcoolice, ceaiul, cafeaua si racoritoarele carbogazoase) furnizeaza circa 62% din consumul zilnic de lichide al unui adult.
- laptele, bauturile pe baza de lapte si iaurtul furnizeaza putin peste 10% din necesarul de lichide.
- 8% din lichide provin din painea si cerealele din alimentatie.
- carnea, pestele, ouale si leguminoasele asigura circa 2% din totalul de lichide.
- fructele si legumele asigura circa 18% din consumul zilnic de lichide. Frunzele de salata au 95% apa, iar pepenele rosu - 99%. adaugat la: 30.iul.2006 |